Duftstoffer og sundhed

Hvad har duftstoffer og sundhed med hinanden at gøre?

Renlighed og god hygiejne er en god ting, hvis vi vil holde os sunde og raske og undgå infektioner.

At vi er renvaskede og ikke lugter af sved og gammelt skidt er også behageligt, både for os selv og for dem, vi omgås.

Men hvor kommer duftstofferne ind i billedet?

Bliver man mere ren af at dufte af roser?

Vask med vand og sæbe er bestemt ikke nogen dårlig opfindelse.

Men bliver man mere ren af at dufte af roser og liljer? Eller af benzyl alcohol og citronellol med et strejf af evernia prunastri?

Nej, naturligvis ikke. Dine armhuler bliver ikke hverken renere eller mere lækre af, at svedlugten camoufleres af parfume.

Den daglige cocktail af duftstoffer

Fordi dette er en oplysningskampagne om duftstoffer og sundhed, vil jeg tillade mig at stille dig fire tåbelige spørgsmål mere:

1) Bliver man mere sund af at påføre sig en cocktail af mange forskellige parfumerede plejeprodukter på én gang på daglig basis: sæbe, showergel, shampoo, balsam, stylingprodukter, hårlak, barberskum, aftershave, ansigtscreme og bodylotion plus diverse kosmetik?

2) Bliver dit vasketøj renere af at dufte af æbler?

3) Bliver dit hjem mere hygiejnisk af at lugte af fyrrenåle og citrus?

4) Bliver indeklimaet bedre af duftfriskere?

Svaret er – selvfølgelig – fire gange nej.

Duftforurening

Duftstofferne bidrager tværtimod til forurening af luften omkring dig. Det gælder indeklimaet i dit hjem, på din arbejdsplads og hvor du i øvrigt færdes. Men faktisk har parfumeringen nået et omfang, hvor det også kan være et problem i fri luft.

Derfor er din parfumering desværre heller ikke en privat sag. Den udsætter dine omgivelser for passiv parfumering og dermed for diverse helbredsrisici, på samme måde som rygning medfører sundhedsskadelig passiv rygning for omgivelserne.   

De duftende produkter udsætter dig selv, dine børn og dine omgivelser for ubehag, dårlig trivsel og sygdom: hovedpine, luftvejsgener, allergi og duft- og kemikalieoverfølsomhed (MCS).

Læs mere her:

Duftstoffer og helbredsrisici

Hvad er MCS?