Faldgruber når du vil vælge duftfrit

Er du forvirret?

Hvis du vil være sikker på at vælge duftfrit, skal der stå på produktet, at det er uden parfume. Og der må ikke stå 'parfume', 'fragrance', 'scent' eller 'aroma' i ingrediensfortegnelsen.

Vær også opmærksom på nedenstående fire hyppige misforståelser omkring duftstoffer, sikkerhed og sundhed.

Fire almindelige misforståelser

1) At noget er 'naturligt', 'økologisk' eller 'mildt' betyder ikke, at det er uden duftstoffer. Hvis du vil være sikker på at vælge duftfrit, skal der stå på produktet, at det er uden parfume.

2) Naturlige eller økologiske duftstoffer er ikke mindre allergifremkaldende end syntetiske parfumestoffer. De er også lige så problematiske i forhold til duft- og kemikalieoverfølsomhed. Urtekram er et eksempel på et mærke, hvor produkterne ofte er tilsat naturlige duftstoffer. Men Urtekram har også varianter i deres sortiment, som er duftfri og mærkede med Blå Krans-mærket.

3) Nogle producenter reklamerer med, at deres produkter ikke indeholder nogle af de 26 mest allergifremkaldende duftstoffer (som producenterne har pligt til at deklarere særskilt). Men det betyder langt fra, at produktet er sikkert. Man kender i dag med sikkerhed til omkring 100 duftstoffer, der giver risiko for allergi, og resten ved man ikke noget om.

4) Svane-mærket og Blomsten er henholdsvis et nordisk og et europæisk miljømærke. De er ikke allergi- eller sundhedsmærker. Mærkerne giver i sig selv ingen garanti for, at produktet er parfumefrit. For din sundheds skyld er det derfor ikke godt nok at vælge Svane-mærkede produkter. Et produkt kan dog godt være både Svanemærket (dvs. miljø-rigtigt) og parfumefrit (dvs. sundheds-rigtigt), men så skal det stå på produktet, at det er uden parfume.

Læs mere om udvalget af duftfri produkter her.

Læs mere om duftstoffer og sundhed her.